Χώρες με εύκρατο κλίμα όπως η Ελλάδα, δεν θα επηρεαστούν

Το κλίμα της Ελλάδας είναι ένα τυπικό μεσογειακό κλίμα με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας, ήπια χαρακτηριστικά τον χειμώνα και σχετικά ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Για πόσο καιρό ακόμα;

Είναι αλήθεια πως ορισμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας μπορούν να μετριάσουν από μόνα τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, οι θαλάσσιες αύρες μπορούν να περιορίσουν την αυξημένη θερμοκρασιακή ένταση σε ορισμένες παράκτιες περιοχές. Αντίστοιχο ρόλο ενδέχεται να παίξουν και ορισμένοι ορεινοί όγκοι, όπως η Πίνδος.

Από την άλλη, είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά της Ελλάδα που την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη. Καθώς η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή μεταξύ των κρατών της ΕΕ, πολλές περιοχές θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση των παράκτιων εδαφών, τη μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού λόγω της υφαλμύρωσης, ενώ σε κίνδυνο θα βρεθούν πολλά παράκτια οικοσυστήματα αλλά και μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Οι πλέον κρίσιμοι τομείς της Ελλάδας θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις. Οι αστικές περιοχές, στις οποίες κατοικεί η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού, θα αντιμετωπίσουν αυξημένης συχνότητας επεισόδια καύσωνα (αφορά ιδιαίτερα πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Καλαμάτα), ξαφνικές πλημμύρες (σε πόλεις όπως η Λάρισα και ο Βόλος), με ‘παράπλευρες συνέπειες’ στην υγεία ευάλωτων ομάδων και στις ενεργειακές δαπάνες. Από την άλλη, οι γεωργικές περιοχές θα κληθούν και αυτές να πληρώσουν το τίμημα: η αύξηση της συχνότητας πυρκαγιών θα απειλήσει δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, πορτοκαλιές, αχλαδιές), οι αυξημένοι νυχτερινοί παγετώνες θα πλήξουν τις πιο ευαίσθητες από αυτές (λεμονιές, πορτοκαλιές), ενώ οι επιπτώσεις στα αποθέματα πόσιμου νερού και η αύξηση των ημερών ξηρασίας θα υποβαθμίσουν το σύνολο των γεωργικών περιοχών. 

Οι πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες της χώρας θα πληγούν και αυτές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Λόγω της εμφάνισης νέων προσφιλών προορισμών σε βορειότερες χώρες, η τουριστική κίνηση σε όλη τη Βόρεια Μεσόγειο (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία) θα μειωθεί, με απώλεια εσόδων από € 825 εκ - € 5 δις ετησίως. Στον τομέα της αλιείας, ακόμα, οι έρευνες δείχνουν πως ο πληθυσμός συγκεκριμένων ειδών θα μειωθεί (γαύρος, αντσούγιες, μύδια, στρείδια), θα ευνοηθεί η παρουσία ξενικών ειδών που προτιμούν τις υψηλές θερμοκρασίες (όπως ο λαγοκέφαλος), ενώ ακόμα και οι υποδομές ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να πληγούν εξαιτίας της πίεσης στους υδατικούς πόρους.

Δεν είναι τυχαίο, τέλος, πως η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος κατατάσσει τα οικοσυστήματα της Μεσογείου στα πλέον ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στις πιθανές συνέπειες που καταγράφει συγκαταλέγονται η ερημοποίηση, η μείωση των αποθεμάτων νερού, η μειωμένη δασική παραγωγικότητα και η αύξηση θνησιμότητας των δελφινιών.

Η οικονομική αξία των παραπάνω συνεπειών κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα εκτιμήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος σε 700 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο δηλαδή από το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2009.

Διαβάστε περισσότερα: