Αν ταξιδέψει κάποιος στα βουνά της Ροδόπης, στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία, μπορεί να εντοπίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι οι δύο χώρες μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία που αποτελούν σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής: μικρά παραδοσιακά χωριά με τα ίδια χρώματα και τον ίδιο χαρακτήρα, κοινή κουλτούρα κατοίκων, πληθυσμοί από κτηνοτρόφους και αγρότες που φροντίζουν καθημερινά τα ζώα και τη γη με παρόμοιες μεθόδους και την ίδια αγάπη και φροντίδα, απέραντα καταπράσινα δάση, καθώς και ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά είδη φυτών και ζώων που «επιλέγουν» τη μοναδική φύση της ελληνικής και βουλγαρικής Ροδόπης για να αναπτυχθούν. Ένα από τα αυτά τα εμβληματικά είδη είναι οι γύπες που πετούν πάνω από τα βουνά της περιοχής και επιλέγουν τα απόκρημνα βράχια της Ροδόπης για να φωλιάσουν και να ξαποστάσουν.

Η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στο Κομψάτο

Πέραν αυτών των κοινών χαρακτηριστικών που μοιράζονται η Ελλάδα και η Βουλγαρία, τους τελευταίους μήνες υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο που «ενώνει» συμβολικά τις δύο χώρες. Δώδεκα εντυπωσιακές πινακίδες (πέντε στην Ελλάδα και επτά στη Βουλγαρία) με τις φιγούρες του Μαυρόγυπα και του Όρνιου, ενημερώνοντας τους περαστικούς, τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες για τη ζωή, τις συνήθειες, αλλά και τους παράγοντες που απειλούν τη ζωή αυτών των δύο σπάνιων γυπών. Οι 12 πινακίδες έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία  περιοχών, όπου συναντώνται οι γύπες, ενώ αποτελεί μέρος του διακρατικού προγράμματος LIFE με τίτλο «Προστασία του Μαυρόγυπα και του Όρνιου στα βουνά της Ροδόπης». Συγκεκριμένα, οι πινακίδες βρίσκονται σε οικισμούς κοντά σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του πληθυσμού των δύο ειδών γυπών.

Η ομάδα επί το έργον- Τοποθέτηση πινακίδας κοντά στην Κοιλάδα Φιλιούρι

Οι 5 ελληνικές πινακίδες έχουν τοποθετηθεί όλες στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα, στους οικισμούς του Ιάσμου, της Φιλύρας, της Κίρκης, της Λευκίμμης και του Μικρού Δερείου, ενώ είναι σημαντικό ότι θα βρίσκονται εκεί ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διακρατικού προγράμματος, προκειμένου να θυμίζουν σε ντόπιους και επισκέπτες τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Θρακιώτικης φύσης και την ανάγκη της να διαφυλάττεται από τους ανθρώπους.

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Re-Vultures (LIFE14 NAT/NL/000901) με τίτλο «Προστασία του Μαυρόγυπα και του Όρνιου στα βουνά της Ροδόπης» που συντονίζεται από το Ίδρυμα Rewilding Europe σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rewilding της Ροδόπης που εδράζει στη Βουλγαρία, τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς, το Ίδρυμα για την Προστασία των Γυπών και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.