Ο Πλανήτης το 2009


Το 2009 σημαδεύτηκε από κρίσιμες εξελίξεις στο περιβαλλοντικό σκηνικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και από περιβαλλοντικές καταστροφές που δεν ήταν αναπόφευκτες. Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να εξακολουθεί να προβληματίζει, η διεθνής κοινότητα συναντήθηκε στην Κοπεγχάγη με ξεκάθαρη λαϊκή επιταγή να αντιμετωπίσει το κορυφαίο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα, ο χρόνος είδε θλίψη και δικαιολογημένη αγανάκτηση από τις μεγάλες καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης δασικής γης στην Αττική, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο. Οι καταστροφές όμως αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το πάθημα του 2007 είχε γίνει μάθημα, αν το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία είχαν διορθώσει τα συγκεκριμένα προβλήματα συντονισμού και οργάνωσης, αν είχαν κλείσει τα νομικά «παραθυράκια» που ευνοούν τη ληστρική καταπάτηση του δασικού μας πλούτου. Η χρονιά σημαδεύτηκε όμως θετικά και από μια νίκη αγώνων του WWF, αλλά και πολλών πολιτών και οργανώσεων: την ξεκάθαρη δήλωση του αρμόδιου για την ενέργεια υπουργού ότι ο ρυπογόνος λιθάνθρακας αποκλείεται από το εθνικό ενεργειακό μίγμα. Το 2009 έκλεισε με ένα νέο υπουργείο περιβάλλοντος που συστεγάζει επιτέλους τα δάση με τη βιοποικιλότητα, αλλά και τον κατά βάση ρυπογόνο τομέα της ενέργειας. Και το 2010 ξεκινάει πάντα με ελπίδα και ενθουσιασμό για νέες και δυναμικές δράσεις, για το περιβάλλον

Το 2009 ήταν επίσης και χρονιά εκλογών. Ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές κυριάρχησαν στην κοινωνική και πολιτική ατζέντα του τόπου, σε ένα κλίμα βαρύ και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και σκανδάλων που βασανίζουν τη χώρα μας. Το περιβάλλον, ευτυχώς, δεν εξαφανίστηκε από το προεκλογικό τοπίο, όπως συνηθίζονταν εδώ και πολλά πολλά χρόνια, αλλά συζητήθηκε έντονα και απέσπασε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Τα πάντα βέβαια κρίνονται στην πράξη. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το έντονο προεκλογικό (τουλάχιστον) ενδιαφέρον για το περιβάλλον είναι αποτέλεσμα και της δικής μας δουλειάς!

Το 2010 ξεκινάει με πολλή δουλειά, μεγάλες προσδοκίες, αλλά και πάντα με μεγάλη αγωνία για την κατάσταση του περιβάλλοντος που εξακολουθεί να επιδεινώνεται.