Το περιβάλλον είναι στο χέρι μας!

Ιδιώτες
Αρκετοί ήσαν και στην περασμένη χρονιά οι συμπολίτες μας που αποφάσισαν να έρθουν κοντά στο WWF και να στηρίξουν ενεργά τις προσπάθειες της οργάνωσης για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Η ετήσια συνδρομή, η συμβολική υιοθεσία ενός απειλούμενου είδους, οι δωρεές στη μνήμη αγαπημένων προσώπων, αλλά και οι αγορές προϊόντων με το λογότυπο του WWF, είναι κάποιοι από τους τρόπους που επέλεξαν για την οικονομική συμβολή τους .

Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα από 01/07/08 – 30/06/09, το WWF Ελλάς απέκτησε συνολικά 2.300 νέους υποστηρικτές, που ανέβασαν το συνολικό αριθμό των οικονομικών υποστηρικτών, στις 12.000. Ανάμεσά τους και 12 νέοι Διακεκριμένοι Φίλοι.

Οι Διακεκριμένοι Φίλοι μας που έχουν επιλέξει να συμβάλλουν στο έργο μας συνεισφέροντας με ποσά από €480 και άνω ετησίως, αριθμούν πλέον τους 158 και στη διάρκεια του περασμένου έτους προσέφεραν συνολικά το ποσό των €127.000.

Επιπλέον, 2 Διακεκριμένοι Φίλοι αποφάσισαν να αυξήσουν σημαντικά τη βοήθειά τους και έτσι μεταπήδησαν στην κατηγορία των Μεγάλων Δωρητών προσφέροντας συνολικά το ποσό των €20.000.

Το διάστημα 01/07/08 – 30/06/09 οι οικονομικοί υποστηρικτές προσέφεραν το συνολικό ποσό των €493.000, δηλαδή το 13% των εσόδων του WWF Ελλάς.

Επίσης, σημαντική βοήθεια μας προσέφεραν όλοι όσοι ανταποκρίθηκαν σε ακτιβιστικές ενέργειες – δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν ενεργά στις διαδικτυακές εκκλήσεις μας για συλλογή υπογραφών, αλλά και σε κινητοποιήσεις.

Στις 28 Μαρτίου 2009, «Η Ώρα της Γης» ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής, στη μεγαλειώδη, όπως εξελίχθηκε, κινητοποίηση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ελληνική συμμετοχή υπήρξε εντυπωσιακή τόσο σε δηλώσεις συμμετοχής μέσω διαδικτύου, όσο και στην πράξη, αφού υπολογίστηκε από το ΔΕΣΜΗΕ ότι πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά έσβησαν τα φώτα τους. Στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, o αριθμός των ατομικών ηλεκτρονικών εγγραφών ξεπέρασε τις 70.000 χιλιάδες, ενώ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γνωστό Facebook, τα μέλη των σχετικών ομάδων (groups) υπερέβησαν τις 140.000. Δυναμικό ‘παρών’ έδωσαν επίσης 1.649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία, 325 φορείς, καθώς και 489 Δήμοι και Κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εθελοντές έδωσαν και φέτος τον καλύτερό εαυτό τους και με προθυμία και μεγάλο ζήλο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους. Οι 400 από τους 2.500 εγγεγραμμένους εθελοντές μας είναι σταθερά κοντά μας. Η συνέπειά τους είναι πραγματικά συγκινητική, η βοήθειά τους πολύτιμη σε κάθε τομέα: από την εκπροσώπηση σε εκδηλώσεις, τη μετάφραση κειμένων και εκδόσεων, την παρακολούθηση του Κόκκινου ελαφιού στην Πάρνηθα, τη συμμετοχή στα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας, αλλά και την κάλυψη εργασιών γραφείου, το χειρισμό των πολυάριθμων υποθέσεων που λαμβάνει συνεχώς η Ομάδα Νομικής Προστασίας Πολιτών, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τόσες άλλες δράσεις που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μας βοηθούν να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Τους ευχαριστούμε και ελπίζουμε να γίνουν ακόμη περισσότεροι!

Κοινωφελή Ιδρύματα
Ιδιαίτερα σημαντική και καταλυτική ήταν για άλλη μια χρονιά η συμβολή Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το τελευταίο οικονομικό έτος (Ιούλιος 2008 – Ιούνιος 2009) κάλυψαν το 65% του συνολικού μας προϋπολογισμού, φτάνοντας το ποσό των €2.457.000. Αναλυτικά, προσέφεραν:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιδρυμάτων που ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας και στηρίζουν αδιάκοπα το έργο μας.

Εταιρείες
Το χρόνο που μας πέρασε, συμπαραστάτης στο έργο μας ήταν και ο χώρος των επιχειρήσεων που κάλυψε το 11% του συνολικού μας προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκε ποσό €416.760, από τις εξής εταιρείες:

Δωρεές σε Είδη & Υπηρεσίες
Η συνεισφορά όμως του επιχειρηματικού κόσμου έχει και άλλη μια διάσταση, αυτή της προσφοράς σε είδη και υπηρεσίες. Χωρίς αυτές τις προσφορές, που πέρυσι ξεπέρασαν το ποσό των €700.000, η οργάνωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πολλές δράσεις όπως, δωρεάν εκτυπώσεις φυλλαδίων της οργάνωσης, προσφορά υπηρεσιών και ειδών για εκδηλώσεις, δωρεάν δημιουργία επικοινωνιακών δράσεων, δωρεάν φιλοξενία ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων και καταχωρίσεων από τα Μ.Μ.Ε. και τόσα άλλα…
Οι προσφορές αυτές πηγάζουν από ανθρώπους που μέσα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας, επιτρέποντάς μας να εξοικονομήσουμε πολύτιμους πόρους προς όφελος των περιβαλλοντικών μας δράσεων. Δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους αναφέρουμε όλους ονομαστικά, ούτε και τις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται. Τους ευχαριστούμε όμως όλους για την πρόθυμη και αδιάκοπη βοήθειά τους με μόνο αντάλλαγμα την ικανοποίηση της προσφοράς.

Προϊόντα
Ένας τομέας που επιδιώκει να κάνει μια νέα αρχή με διπλό σκοπό. Από τη μια, να προτείνει στο καταναλωτικό κοινό λύσεις και ιδέες για αγορές πιο φιλικές προς το περιβάλλον και από την άλλη να αποτελέσει πηγή εσόδων για την οργάνωση.
Φέτος, τέθηκαν οι βάσεις για να προχωρήσουμε στη δημιουργία της επίσημης σειράς προϊόντων με το λογότυπο του WWF, στην Ελλάδα.
Εννέα συμφωνίες με εταιρείες υπογράφηκαν και κάποια προϊόντα ήδη κυκλοφόρησαν στην αγορά. Συγκεκριμένα, οι επίσημοι αδειούχοι είναι:

Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες συνεργασίες με εταιρείες εκτός συνόρων, όπως η διεθνής συνεργασία με την Ολλανδική εταιρεία Mimex που παράγει και διακινεί τα γνωστά σε όλους λούτρινα ζωάκια του WWF και μια νέα συνεργασία με την εταιρεία Merchant Ambassadors από το Hong Kong που παράγει και διακινεί ξύλινα παιχνίδια.
Εκτός από τα σημεία πώλησης των εταιρειών, προϊόντα WWF μπορεί να βρει κανείς στο πωλητήριο του Κέντρου Ενημέρωσης στο Μικρό Πάπιγκο, καθώς και στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στην Αθήνα.

Στο διάστημα 01/07/08 – 30/06/09, το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τις συμφωνίες με τις εταιρείες αδειούχους και τις πωλήσεις ήταν €42.800, δηλαδή μόλις το 1% των εσόδων του WWF Ελλάς.