Το περιβάλλον στην πολιτική ατζέντα

Εκστρατεία «Το κλίμα είναι στο χέρι σου!» | Πολιτική για το φυσικό περιβάλλον | Πολιτική για τη θάλασσα | Επείγουσες παρεμβάσεις | «Στενό μαρκάρισμα» στους πολιτικούς | «Άγρυπνο» μάτι για την περιβαλλοντική νομοθεσία

 

Εκστρατεία «Το κλίμα είναι στο χέρι σου!»

Το 2009 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ορόσημο για την ενασχόληση του WWF Ελλάς με την κλιματική και ενεργειακή πολιτική. Είναι η χρονιά που θερίσαμε τους πρώτους καρπούς της εντατικής και επίπονης εργασίας μας σε αυτό το τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό πεδίο.

Η αρχή έγινε με τη μεγάλη νίκη κατά του λιθάνθρακα. Το Φεβρουάριο του 2009, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεων σε λιθανθρακικές μονάδες. Η συνεισφορά του WWF Ελλάς ήταν μεγάλη, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ως ιδρυτής και συντονιστής της «Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα».

Η μεγάλη επιτυχία του WWF Ελλάς στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για θέματα κλιματικής αλλαγής, επιβεβαιώθηκε από τη συγκλονιστική συμμετοχή των Ελλήνων στην Ώρα της Γης, στις 28 Μαρτίου 2009. Πάνω από 600.000 - 1.000.000 νοικοκυριά εκτιμάται πως συμμετείχαν στο μεγαλύτερο μαζικό περιβαλλοντικό γεγονός που έχει ποτέ διοργανωθεί στην Ελλάδα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2009, η δουλειά του WWF Ελλάς επικεντρώθηκε στο δρόμο προς την Κοπεγχάγη και τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Δανίας το διάστημα 7-18 Δεκ. 2009. Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς συνεργάστηκε με τη Greenpeace στην υλοποίηση της κοινής εκστρατείας «Μαζί για το κλίμα», που επέφερε μερικά εξαιρετικά αποτελέσματα στην κινητοποίηση των πολιτών και των παιδιών. Πάνω από 62.000 Έλληνες υπέγραψαν έκκληση των δύο οργανώσεων υπέρ μιας καλής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, ενώ περισσότερα από 3.500 παιδιά έστειλαν κάρτα στον Πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας του να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να γίνει πραγματικότητα μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Άλλες σημαντικές δράσεις στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας ήταν η παρουσίαση της πρότασης των περιβαλλοντικών οργανώσεων για μια ιδεατή συνθήκη της Κοπεγχάγης, η προβολή της ταινίας «The Age of Stupid» στο Σύνταγμα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, η διοργάνωση σεμιναρίου σε δημοσιογράφους για τις κλιματικές διαπραγματεύσεις, η στήριξη των στόχων μας από τον Πατριάρχη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας για το κλίμα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και άλλους. Στο ίδιο πλαίσιο, η επικοινωνιακή στήριξη της κοινής εκστρατείας έγινε από το Mega, ενώ η ενημέρωση των πολιτών πριν και κατά τη διάρκεια της Κοπεγχάγης γίνονταν καθημερινά μέσα από ειδική ιστοθέση του WWF Ελλάς, αλλά και από το ιστολόγιο της κοινής εκστρατείας «Μαζί για το κλίμα».

Επίσης, το WWF Ελλάς, τον Σεπτέμβριο του 2009, ανακοίνωσε την επιστημονική έκθεση «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2050». Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτογενή έρευνα που εκπονήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για λογαριασμό της οργάνωσης. Η έρευνα σκιαγραφεί ένα ζοφερό μέλλον για την Ελλάδα, ελέω κλιματικής αλλαγής, εκτός αν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προσαρμογής.

Σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το WWF Ελλάς συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eco TopTen. Πρόκειται για ένα καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο που δείχνει τις καλύτερες ενεργειακά επιλογές σε μια σειρά προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια. Από τον Νοέμβριο λειτουργεί η ελληνική ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.ecotopten.gr και τα πρώτα περιεχόμενα αφορούν τις καλύτερες επιλογές σε αυτοκίνητα και ψυγεία. Η ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα προϊόντα και παράλληλα θα ανανεώνεται, ώστε να περιλαμβάνει έγκαιρες και αξιόπιστες πληροφορίες.

Τέλος, στο πλαίσιο των συζητήσεων-διαδικασιών-διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, το WWF Ελλάς συμμετέχει την Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας και κατέθεσε μάλιστα ολοκληρωμένη πρόταση, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, για ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα.